måndag 17 augusti 2015

Juli i Kanada : : 8 juli : : Från Cape Spear till Trepassey

ISBERG! Jaja, långt borta och smått, men i alla fall. Det här är fyren vid Cape Spear, söder om St John's. Vi hämtade ut hyrbilen och började vår resa utmed halvön Avalons kuster med att besöka den östligaste punkten i Nordamerika - nästan. (Vi var ju inte nere vid vattnet.)
Här siktade vi fler ISBERG! (Det är de små vita fläckarna nära udden långt, långt bort, om nån undrar.)

Här står Jonsson vid den östligaste punkten och spanar ÅT NORR, efter ISBERG! Den intresserade kan ju mata in koordinaterna i sin gps. Isbergen kommer susande ner från Grönland på våren och försommaren, och vi var väl lite sent ute för att få se de riktigt stora, antar jag.

Jonsson tog en bild av ett väldigt fjärran ISBERG och lyckades av en ren slump fånga plasket från en valstjärt på mycket närmare håll! 
(Förklaring: Den lilla vita pricken till vänster om mitten är ett litet isberg -  kanske samma vi såg dagen före - den större vita fläcken i mitten är plasket efter valstjärten.)

Med denna Chevrolet Impala for vi ståndsmässigt vidare söderut från St John's. Vi hade hyrt en bil "typ en medelstor Hyundai" och fick detta vrålåk för samma pris. Det fanns gott om plats för oss och våra väskor!

Även ute på vischan fanns det färgglada hus. Det här huset i Trepassey, en håla långt söderut på Avalon-halvön, var dock inte så piggt. Men det hade en nybyggd kompis som var mycket piggare och grannare. Många f.d. anställda i fiskeindustrin arbetar istället med oljeutvinning och har fått råd att bygga nya hus. Och köpa nya stora pickup-truckar.

Men till och med i denna lilla byhåla finns det ett riktigt postkontor, där den kanadensiska flaggan flammar stolt!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar