onsdag 12 augusti 2015

Juli i Kanada : : 6 juli : : St John's Newfoundland

Vi stannade några nätter i St John's, största staden på ön. Där strosade vi omkring och beundrade vackra hus på branta gator, följde några naturstigar i utkanten av stan och hittade riktigt kaffe(!) på ett fint kafé. Vi ägnade oss också åt att fundera och planera vart vi skulle åka när vi fick hyrbilen och vad vi ville se av resten av ön, som är STOR!


En ganska stor del av stans centrala delar är bebyggda med Jellybean Rowhouses. Ursprungligen var det hus byggda i slutet av 1800-talet, efter en stor brand. Så sent som 1977 var det en arkitekt som kom på att man skulle måla de mörka och tråkiga trähusen längs en gata i klara färger - och det blev så populärt att det spred sig som "en förkylning". Fast sen finns det myter om att husen är så färggranna för att fiskarna ska hitta hem i dimman eller bara för att muntra upp sig när vädret är så dåligt som det oftast är. Jellybeans är förstås färggrant gelégodis.
 

1 kommentar:

  1. Åh, jag hade helt missat er fantastiska resa i Kanada. Gud vad avis jag blir. Men det skulle jag ju inte blivit förra året, när jag var sju veckor i Lappland. Älskar ju, precis som ni, de här storartade landskapen.
    Tack för bilderna!

    SvaraRadera